Przetwórnia
Grupa „Grodzisko” posiada własne zaplecze maszynowe do tłoczenia soków NFC. Technologia tłoczenia jest podobna jak przed wieloma laty – najpierw rozdrabniamy, a potem tłoczymy. Jedyna różnica jest taka że posiadamy teraz troszkę większe i ulepszone maszynach niż dawniej.
1. Zbiór owoców
Gdy nadchodzi właściwy moment rozpoczyna się dla nas intensywny czas zbiorów. Zebrane owoce trafiają do chłodni, gdzie są magazynowane i skąd rozpoczyna się ich dalsza droga w procesie produkcji.
2. Sortowanie
Bezpośrednio przed procesem tłoczenia, odbywa się selekcja owoców, po to aby uzyskać najwyższej jakości sok o niepowtarzalnym smaku.
3. Rozdrabnianie
Poddane kąpieli wodnej owoce trafiają pod dziesiątki noży, które rozdrabniają owoce na drobne kawałki, wytwarzając miąższ gotowy do dalszej obróbki.
4. Tłoczenie
Cały proces tłoczenia prowadzony jest na zimno w specjalnej prasie taśmowej. Z uzyskanej w procesie rozdrabiania pulpy tłoczymy, czyli wyciskamy sok.
5. Pasteryzacja
Sok podgrzewamy do około 80 st. C, dzięki temu nie traci on żadnych witamin oraz substancji odżywczych zawartych w owocach. Pasteryzacja gwarantuje nam trwałość soku i aromatu przez 6 miesięcy od momentu tłoczenia.
6. Rozlewanie
Rozlewanie na gorąco do opakowań bag-in-box jest ostatnim etapem nieprzerwanego dynamicznego procesu produkcji , dzięki któremu otrzymujemy perłowartrosciowy sok, którym możemy się delektować nawet 13 dni po otwarciu.